Världens näst största

Cancerutmaningen samlade 119 idéer från medborgare och organisationer för att förbättra cancerprevention, behandling och liv med cancer. Idétävlingens sex finalister presenterade sina idéer för juryn och allmänheten på en öppen webbkonferens 16.3.
Kolla in de vinnande idéerna nedan.

Individuella deltagare

I pris

1 000 €

Diagnoskurator – Eva-Maria Strömsholm
Efter cancerdiagnosen skulle varje cancerpatient kunna träffa en cancerkurator. Cancerkuratorn skulle vara en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som ger patienten en helhetsbild på situationen och genom att hjälpa människor över den värsta krisen ger mera kraft att återhämta sig from cancerbehandlingen.

II pris

400 €

Bordspel som främjar hälsa för elever på årskurs 4-6 – Mikko Viitanen
Hälsofrämjande bordspelet skulle basera sig på lågstadiets läroplan och bli ett värktyg för hälsokunskapsundervisningen i hela landet. Spelet motiverar ungdom att svara för sin egen välmående på ett nytt och innovativt sätt.

III pris

100 €

ChasingCanger blogg stöder patienter i att göra informerade beslut – Shishir Pant
Hur kunde vi berätta patienter och medborgare om cancerforskingens nyaste framsteg gratis och på ett vetenskapligt och pålitligt sätt?

Hedersomnämnanden:
Göra cancer synlig med hjälp av teater – Satu Mustanoja
Anpassningsträning som virtuell rehabilitering – Minna Salakari
Tidig igenkänning av kakexi – Mira Määttä
Lungcancerutmaningen – målet 25-25 – Paula Lumme

Företag och organisationer

I pris

5 000 €

3D Morphometrix – Wickström Lab (Titta på en presentationsvideo)
Cancer är en mångsidig grupp av sjukdomar. Det betyder, att t.o.m. två patienter som i början hade exakt samma diagnos, kan med tiden ha olika vårdresultat. Speciellt nu, när dyra individuellt inriktade behandlingar blir hela tiden vanligare, är det ännu viktigare att hitta den exakta diagnosen. 3D Morphometrix är en AI-baserat verktyg för analysering av bilder. Den analyserar hundratals egenskaper inom celler på en provbitsbild med hjälp av 3D-bilddiagnostik och möjliggör en mera exakt diagnos och valet på individuellt inriktade vårdstrategier utan behov på biomarkör och dyra specialmetoder.

II pris

2 500 €

Saattaa sisältää sytostaatteja (“Kan innehålla cytostater”) -podcast – Young Cancer Finland ry (Lyssna på en demo)
Kan innehålla cytostater -podcast ökar kännedom om cancer hos unga vuxna, lyfter fram fel inom cancerbehandling och rehabilitering och stöder unga cancerpatienter och deras närstående. Podcasten baserar sig på idéer från unga vuxna cancerpatienter och deras närstående, och som gäster höras erfarenhetsexperter och hälsovårdspersonalen som jobbar med cancer.

III pris

1 000 €

Jämlikt och tillgångligt cancerarbete – Tunne rintasi ry
Vi föreslår lagbaserad jämlikt verksamhet och tillgångligt information som del av riskminskande arbete och cancervård inom alla sektorer. En av de viktigaste uppgifter för speciellt den allmänna sektorn (med samarbete av andra aktörer) är att erbjuda tillräckligt med information och högklassig och förstående behandling och respekterande möten för personer som upplever diskriminering på flera grunder och minoritetsstress och som inte ofta har mögligheter att få hälsovårdsservice från annanstans.

Hedersomnämnanden:
CancerStopGo-mobilspelet – Saara Ollilan tutkimusryhmä
“Hälsobuss” – Lounais-Suomen Syöpäyhdistys
“Solagent 2.0” – Lounais-Suomen Syöpäyhdistys

Alla idéer kan utnyttjas i planeringen av EU Cancer Mission.

Regler på finska finns här och på engelska här.

Jury

Anitta Ahonen

stand up -komiker

Mikko Siukosaari

företagare

Mirjami Tran Minh

projektkoordinator

Tom Böhling

prorektor

Janita Niemelä

forskningsskötare

Prevention

Till och med 40% av nuvarande cancerfall i EU kunde förebyggas. Till exempel livmoderhalscancer kunde botas helt genom förebyggande vaccinering. Att minska rökning, alkoholbruk och solbränna medverkar också att förebygga cancer. Screeningundersökningar gör det möjligt att hitta cancer i tidig form, innan den har spridit sig. I Finland görs det screening för livmoderhalscancer, bröstcancer och tjocktarmscancer. 

Hur kunde vi göra prevention av cancer mera effektiv?

Personlig behandling

Cancer delas in i allt flera undertyper, och det finns inte två precis likadana cancersjukdomar. Vissa genförändringar i cancer kan göra det möjligt att rikta behandlingar mot precis denna typ av sjukdom. Sådana behandlingar forskas och utvecklas intensivt, vilket gör behandling av cancer ännu mer personlig. Men nya typer av cancerbehandling tillför nya utmaningar för hälsovårdssystemet och dess finansiering.

Hur kan vi främja utvecklingen av cancervård också i framtiden och ge varje cancerpatient den bästa möjliga behandlingen?

Patientens röst

Deltaktighet av patienter och deras närstående är en viktig del av god cancervård. Patienten bör spela en viktig roll i utvecklingen av nya behandlingar mot cancer och vara med när spelregler för cancerforskning, hantering av hälsoinformation och produktutveckling upprättas. Det är aldrig lätt att få veta att man har cancer. Sjukdomen lämnar ett varaktigt spår hos var och en som drabbas.

Hur och var kan vi förstärka patientens röst ännu mera?

Samhäll och jämlikhet

Var och en av oss känner någon som har drabbats av cancer. Det är därför cancer rör oss alla och har en inverkan på samhällen omkring oss. I Finland bör varje cancerpatient få lika bra vård och stöd oavsett var man bor eller vilken livssituation man har. 

Hur kan vi tillsammans se till att cancervården och forskningen är jämlik för alla?

Hur utmanar du cancer i ditt liv eller arbete?#syöpähaaste

Hur kunde vi bättre utnyttja patienternas erfarenhet och observationer inom vård?

Kan vi vinna över cancer?

Hur utmanar universitetet cancer?

Hur kunde vi ge alla jämlik tillgång till vård?

Vad betyder personlig behandling av cancer?

Arrangör

Stöder kampanjet

Media

iCAN Digital Precision Cancer Medicine Flagship
ican@helsinki.fi
Helsingfors universitet